ЛЕТНИ ЛАГИ

Бернхард Шлинк

(2010, 207 страни)

превод од германски: Ксенија Чочкова

цена: 390 денари
Лагата и вистината ги означуваат различните, понекогаш дури и спротивставени поимања на реалноста. Што е лага, а што вистина не е секогаш лесно да се одреди, посебно не, кога се доведува во прашање сопствениот начин на живот. Оној кој лаже, може да се убеди себеси и другиот во таа лага, само доколку и самиот верува во неа и се чувствува навреден, кога другиот ќе го нарече лажго. Кој не умее да лаже, не знае што е вистина, вели Заратрустра на Ниче.
Бернхард Шлинк се соживува и воздржува во раскажувањето. Со својот трезвен и ненакитен јазик тој успева да не допре и да не внесе во своите раскази. Тој го познава својот занает.ИЛИ-ИЛИ © 2014 | Авторските права се задржани